blogg

Hvordan lage din egen blogg i WordPress

Å lage en blogg i WordPress kan ved første blikk se overveldende ut, men det er enklere enn mange tror. I denne guiden vil vi vise deg hvor enkelt det faktisk er. Alt fra oppsett av domene og webhotell til ditt første blogginnlegg vil bli dekket her, og denne guiden kan brukes av alle som ønsker å starte en blogg i WordPress, uavhengig av formål.

Hvorfor velge WordPress som blogg-plattform?

WordPress er en CMS, eller publiseringsplattform på godt norsk, og er en svært kraftig publiseringsverktøy med uendelige funksjoner i form av utvidelser. WordPress egner seg spesielt som blogg-plattform, men også til nettsider og nettbutikker. Populariteten kan skyldes at det er veldig enkelt å bruke, og faktisk så er over en tredjedel av alle nettsider basert på WordPress.

Vi i Disena lager også alle våre kunders nettsider, nettbutikker og blogger i WordPress på grunn av brukervennligheten.

Steg 1: Domene og webhotell

Hvis du oppretter en blogg på WordPress.com, vil WordPress ha muligheten til å ha annonser på bloggen din samtidig som du får lite kontroll. Du kan heller ikke bruke spesialtilpassede utvidelser og temaer, og vi anbefaler derfor at du i stedet kjøper et webhotell som lar deg installere WordPress. Dette gir deg full kontroll over bloggen din, og du vil også kunne velge et domenenavn tilpasset bloggen din (for eksempel skistavbloggen.no).

Det finnes mange aktører som tilbyr domene og webhotell, og vi skal i denne guiden vise deg hvordan du kjøper og setter opp dette hos PROISP.

Velg webhotell

Først og fremst må du velge webhotell. Gå til proisp.no/order og velg «Webhotell» og «Pro Start (1GB)» som vist på bildet. Dette webhotellet har 1GB med lagring, som holder for de fleste (du kan oppgradere senere ved behov).

Trykk på «søk domene» for å gå til neste steg hvor du kjøper domene.

valg av webhotell, skjermdump
Valg av webhotell. Skjermdump.

Velg domene

På neste side velger du domenet ditt. Det vil si den synlige nettadressen som tar de besøkende til bloggen din. I søkefeltet kan du skrive det ønskede domenenavnet, og i raden til venstre kan du se om det er ledig. Da trykker du på registrer, som er den blåe R-en.

valg av domene, skjermdump
Valg av domene. Skjermdump.

På de neste sidene legger du inn kontakt- og faktureringsinformasjon. Merk at du vil få faktura på e-post, og må betale denne før domenet blir registrert. Du må også følge stegene i e-posten for å bekfrete domenet hos Norid.

Steg 2: Installere WordPress

Nå som domene og webhotell er i boks, må du installere WordPress på webhotellet. Vi skal vise deg hvordan du gjør dette i Cpanel, da det er veldig enkelt og brukervennlig.

Logg inn i Cpanel

Først logger du deg inn på proisp.no. Deretter blar du ned til «Tjenester», og trykker på «webhotell», og du skal da komme til oversikten over dine webhotell. Trykk på pluss-tegnet ved siden av webhotellet ditt, og deretter «Logg meg inn i kontrollpanel».

webhotell på proisp, skjermdump
Webhotell på proisp.no. Skjermdump.

Installere WordPress på webhotellet

Når du er inne i Cpanel, blar du helt nederst og trykker på «WordPress» under «Softaculous Apps Installer». Trykk deretter «install now» og fyll ut oppsettet som på bildet under:

installering av wordpress, skjermdump
Oppsett av WordPress-installasjonen. Skjermdump.

Steg 3: Sette opp bloggen i WordPress

Logg inn på WordPress

Nå som du har installert WordPress på webhotellet ditt, må du logge inn. Dette gjør du ved å gå til domenenavnet ditt og legger til /wp-admin bak. For eksempel «dinblogg.no/wp-admin».

Deretter bruker du brukernavn og passord som du laget i steg 2.

inlogging wordpress administrator
Innloggingsside for WordPress. Skjermdump.

Installer viktige utvidelser

Nå som du er inne på administrator-dashbordet, anbefaler vi at du installerer Really Simple SSL, som både sikrer deg og leserne dine, samt at den kan bidra til å gi deg en bedre plassering i Googles søkeresultatside.

Vi anbefaler også disse utvidelsene

For å installere en utvidelse, holder du musepekeren over «utvidelser» i menyen på venstre side, og deretter trykker på «legg til ny».

legg til ny utvidelse
Legge til ny utvidelse. Skjermdump.

I søkefeltet søker du på «really simple ssl». Deretter trykker du på «installer nå».

Søkeresultat utvidelser
Søkeresultater. Skjermdump.

Utvidelsen vil da bli installert. Når den er ferdig installert må du aktivere utvidelsen ved å trykke på «aktiver». På akkurat denne utvidelsen krever det ingen konfigurering i etterkant.

Velg tema

Nå vil du kanskje endre utseendet på bloggen din. I menyen til venstre trykker du da på «utseende». Som du da ser vil du ha noen temaer å velge mellom, men utvalget er ikke særlig stort og disse standard-temaene er ikke så unike.

Trykk derfor på «legg til nytt» som skal være øverst på denne siden.

temaer wordpress
Søkeresultat. Skjermdump.

Her kan du velge og vrake mellom tusenvis av tema. Bruk gjerne funksjonalitetsfilteret for å finne rene blogg-tema. Det er også mulig å kjøpe temaer fra andre nettsider, men det skal vi ikke gå nærmere inn på her.

Når du har funnet et tema du liker, trykker du på «installer», og deretter «aktiver».

Tilpass utseende

Under «utseende» i menyen til venstre finner du «tilpass». Her trykker du hvis du vil tilpasse utseendet. Her kan du legge til logo, endre tittel, beskrivelse, og endre det meste av utseende til bloggen din. Vi anbefaler at du leker litt med dette for å lære hvordan du tilpasser bloggen i WordPress.

Steg 4: Ditt første WordPress-blogginnlegg

Nå som du har webhotell, domene, utvidelser, tema og utseende i boks er det tid for å lage ditt første blogginnlegg.

I menyen til venstre på administrator-dashbordet, finner du innlegg. Trykk på «legg til nytt» for å begynne å skrive et blogginnlegg.

Legg til nytt innlegg. Skjermdump.

Tittel

Tittelen er, kanskje ikke overraskende, tittelen på blogginnlegget. Det kan være lurt å tilpasse tittelen etter det du tror folk søker etter for å øke sjansene for å bli sett i søkeresultatet til Google.

Blokk

WordPress bruker et såkalt blokksystem, hvor en blokk kan være alt fra et avsnitt til overskrifter eller bilder. Hvis du begynner å skrive, vil det automatisk bli et avsnitt.

Trykk på pluss-tegnet for å legge til og velge en blokktype.

Overskrifter

En ting vi vil nevne er at du bør organisere overskriftene som et hierarki. Uten å gå for mye inn på kodespråk, så er tittelen til blogginnlegget en H1-tagg, og er den mest viktige. Når du lager en overskrift i innlegget ditt, bør du derfor velge H2 når du oppretter en overskrift-blokk. Alle underoverskriftene til H2-overskriften bør være H3 og så videre.

Dette klassifiserer overskriftene, og hjelper blant annet Google å forstå innlegget. Videre kan det bidra til at Google viser innlegget ditt i søkeresultatet, noe som vil gi deg økt trafikk. Les mer om søkemotoroptimalisering her.

Kategorier

På høyre side i menyen, kan du velge kategori for blogginnlegget ditt. Her kan du også opprette nye kategorier. Dette er en enkel måte å sortere blogginnleggene dine på, og gjør det enklere for leserne å finne relevant innhold.

Publisere innlegget

Når du er klar til å publisere blogginnlegget, trykker du på den store blå knappen i høyre hjørne hvor det står «Publiser». Ved siden av den kan du også forhåndsvise innlegget før du publiserer.

Gratulerer med ditt første innlegg

Du har nå gått fra å kjøpe domene og webhotell, til installering og oppsett av WordPress-bloggen, til å ha publisert ditt første innlegg.

Står du fast? Legg igjen en kommentar nedenfor, så svarer vi deg i løpet av kort tid! Du kan også kontakte oss ved å bruke kontaktskjemaet.

1 hendelser på “Hvordan lage din egen blogg i WordPress”

  1. Tilbakeping: De beste gratis WordPress-plugins som alle må ha for 2020 – Disena

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen